Знайомимось: ПРОФЕСІЙНИЙ СТАНДАРТ УЧИТЕЛЯ

 

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства затвердило професійний стандарт за професіями "Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти", "Вчитель закладу загальної середньої освіти", "Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)".  

Професійний стандарт вчителя внесено до Реєстру професійних стандартів, його можна переглянути за посиланням.

Професійний стандарт втілює сучасний підхід до визначення переліку та опису загальних і професійних компетентностей вчителя. До загальних компетентностей увійшли громадянська, соціальна, культурна, лідерська та підприємницька.

До переліку професійних компетентностей увійшли: 

·                  мовно-комунікативна;

·                  предметно-методична;

·                  інформаційно-цифрова;

·                  психологічна;

·                  емоційно-етична;

·                  педагогічне партнерство;

·                  інклюзивна;

·                  здоров’язбережувальна;

·                  проєктувальна;

·                  прогностична;

·                  організаційна;

·                  оцінювально-аналітична;

·                  інноваційна;

·                  рефлексивна;

·                  здатність до навчання впродовж життя.

Документ також містить опис професійних компетентностей вчителя в розподілі за кваліфікаційними категоріями – спеціаліст, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії, спеціаліст вищої категорії.

Профстандарт дозволяє вчителям визначати чіткі орієнтири власного професійного розвитку, а також запобігає ризикам необ’єктивного оцінювання професійних компетентностей вчителів під час їхньої атестації та сертифікації.

Професійний стандарт розроблено МОН спільно з Українським інститутом розвитку освіти за участі вчителів і директорів шкіл, фахівців, які здійснюють підготовку вчителів, підвищення їхньої кваліфікації та проводять сертифікацію вчителів, а також за підтримки проєктів "Навчаємось разом" і "Професійний стандарт вчителя нового покоління і кращі НУШ технології: у взаємодії між академічними спільнотами університетів і вчителями-практиками".

У зв'язку із затвердженням нового професійного стандарту вчителя планується визнати таким, що втратив чинність, професійний стандарт "Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти" 2018 року.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу